A gerinc osteochondrosisának hatékony kezelése

Az osteochondrosis olyan betegség, amelyben degeneratív és disztrófiás folyamatok fordulnak elő, amelyek befolyásolják a gerinc szöveteit. Egy személy sérült a csigolyaközi lemezeken, valamint az ízületek felületén és magukban a csigolyákban. Az osteochondrosis kezelési módszerei változatosak. És a gerinc egy adott területéhez kapcsolódnak, amelyben a betegség kialakul.

A betegség kialakulása során leggyakrabban a csontszövet és a szalagok érintettek. Meg kell jegyezni, hogy egy személy csak akkor veszi észre a betegség kialakulását, ha a fájdalom megjelenése, az érzékenység szintje megzavarodik, az izomszövetek sorvadása alakul ki, valamint a belső szervek nem megfelelő működése.

Az osteochondrosis kellemetlen betegség, különösen, ha a szakasz meglehetősen súlyos. A betegség megszüntetése nem könnyű. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy ne késleltesse a kezelést, és válassza ki a leghatékonyabb módszert.

Ma a világ lakosságának több mint fele szenved ebben a betegségben. Alapvetően az osteochondrosis azokat az embereket kezdi zavarni, akik elérték a 35-40 éves kort. Ezért az osteochondrosis hatékony kezelése az egészséges hát és gerinc kulcsa.

A betegség kialakulásának folyamata

Az osteochondrosis fokozatosan fejlődik, ezért több fejlődési szakasza van.

Első fázis

Ez a szakasz a nucleus pulposus kiszáradásával kezdődik. A porckorong ilyen elhelyezkedése miatt zavart, repedések keletkeznek a gyűrűben. Ebben a szakaszban a betegség kialakulása nem haladja meg az érintett lemezt.

Második szakasz

Jellemzője, hogy a porckorong nem megfelelő elhelyezése miatt az izomfűző rögzítése szorosabbá válik. Emiatt az izmok és a szalagok megereszkednek, ami a szomszédos csigolyák túlzott mozgékonyságához vezet. A csigolyák egymáshoz képest elmozdulnak, aminek következtében spondylolisthesis alakul ki.

hátfájás osteochondrosissal

Harmadik szakasz

A porckorongokban előforduló legerősebb változások jellemzik. Megkezdődik a porckorong prolapsusok kialakulása, az izom-csontrendszer ízületi berendezésében károsodás figyelhető meg, subluxációk lépnek fel, arthrosis alakul ki.

Negyedik szakasz

A betegség ezen szakasza annak a ténynek köszönhető, hogy az érintett területek olyan változásokon mennek keresztül, amelyeket a szervezet megpróbál megszokni. Ebben a szakaszban a szervezet megpróbál megbirkózni a csigolyák túlzott mozgékonyságával, aktiválja a gerincet a létfontosságú funkciók fenntartása érdekében. Így a csigolyák felszínén csontképződmények kezdenek növekedni, amelyek a bennük lévő idegvégződések sérüléséhez vezetnek. Ezt követően a csigolya immobilizálódik, és a betegség megnyilvánulásai belsőleg jelentkeznek.

A betegség diagnózisa

Az osteochondrosis kezelésének szükséges módszereinek meghatározásához helyes és átfogó diagnózisra van szükség, amely lehetővé teszi annak meghatározását, hogy a betegség melyik ágazatban alakul ki és milyen okokból. Attól függően, hogy hol koncentrálódik a betegség, az osteochondrosis ilyen típusai vannak:

 • nyaki - a felső végtagok és a vállöv fájdalma jellemzi, a megnyilvánulások mintázata olyan, hogy vannak fejfájások, amelyek artériás migrénbe, fülzúgásba fordulnak.
 • mellkas - a fájdalom szindróma a mellkasban lokalizálódik, a fájdalom a peritoneum és a mellkas más belső szerveibe lő.
 • lumbosacralis - fájdalom kíséri a hát alsó részén, amely az alsó végtagokba és a keresztcsontba sugárzik, emellett az érintett terület izomrostjainak érzékenysége is csökkenhet.
 • többféle osteochondrosis kombinációja gyakori eset az orvosi gyakorlatban, ezért az osteochondrosis komplex kezelése szükséges a sok szövődmény elkerülése érdekében.
hátfájás osteochondrosissal

Kezelés és fajtái

Az osteochondrosis kezelésének két típusa van - konzervatív és sebészeti. Az egyik vagy másik típus alkalmazása teljes mértékben a betegség súlyosságától és fejlődési szakaszától függ. Emellett a szervek állapotának belső tartalékai és a szervezetben lévő vitaminbázis nagyon fontosak a gyógyulási folyamathoz.

Figyelembe véve az osteochondrosis kezelését, mint konzervatív módszert, valamint az azt követő további rehabilitációs időszakot, meg kell jegyezni, hogy fontos az integrált megközelítés. Több terápiás módszer egyidejű alkalmazásán alapul. A modern orvostudomány a konzervatív kezelés módszerét két fő összetevőre redukálja: a gyógyszeres kezelés alkalmazására és a hardvereszközök segítségével történő kezelésre. Azt azonban el kell mondani, hogy mindkét típus nem veszi figyelembe a szervezet saját erőit a gyógyuláshoz, a kezelés úgy zajlik, mintha a beteg távol lenne. Ez a szempont az, ami hosszabb felépülési időszakot eredményez, néha az osteochondrosis kezelése haszontalan lehet emiatt.

Az osteochondrosis kezelése konzervatív módszerrel, valamint a rehabilitációs időszak számos módszert tartalmaz a betegségek kezelésére:

 • egészségjavító gyakorlatok komplexuma;
 • izometrikus kinezioterápia;
 • kézi kezelés;
 • reflexológia;
 • masszázs és hidromasszázs;
 • gerinc vontatási kezelése;
 • osteochondrosis kezelése stimulációs módszerekkel;
 • ultrahang és lézeres kezelés;
 • mobilizációs-vákuumterápia;
 • diéta és megfelelő táplálkozás;
 • a psziché helyreállítását és fenntartását célzó terápia;
 • drog terápia.

Fontos elmondani, hogy a megfelelő választással számos különböző orvosi módszert és módszert minimális mennyiségben, például a betegség lefolyásának akut rohamaiban.

A gyógyszeres terápia azonban minden esetben szükséges, ezért az osteochondrosis gyógyszeres kezelése magában foglalhatja a következő módszereket:

 • fájdalomcsillapítás - különböző fájdalomcsillapítók és fájdalomcsillapítók szedése;
 • gyulladás elnyomása - olyan gyógyszerek szedése, amelyek célja a gyulladásos folyamatok eltávolítása a betegség lokalizációjának helyein;
 • görcsoldók - az izomgörcsök elnyomására tervezett gyógyszerek;
 • antioxidánsok - magas vitamintartalmú termékek fogyasztása;
 • a vér mikrocirkulációjának aktiválása;
 • pszichedelikus szerek - a normál pszichés állapot gyógyszeres fenntartása.

Műtéti beavatkozás

Az osteochondrosis sebészeti beavatkozással történő kezelését olyan esetekben alkalmazzák, amikor egy személy elveszítheti munkaképességét a betegség progresszív fejlődése miatt. Mielőtt döntést hozna a műtétről, átfogó vizsgálatot kell végezni, és konzultálni kell szakemberekkel.

orvosi konzultáció osteochondrosissal

Fontos tudni, hogy minden osteochondrosis kialakulásának gyanúja esetén MRI-re utalnak. Ha ez a vizsgálat azt mutatja, hogy a szervezetben a normát meghaladó rendellenességek vannak, az orvos műtétet javasolhat. Azonban a legtöbb esetben, amikor egy személy nem panaszkodik súlyos fájdalomra, a műtétet nem írják elő.

Az osteochondrosis műtéti kezelése két esetben szükséges:

 • ha egy személynek lófarok jele van;
 • ha egy személy nem tudja ellenőrizni a vizelési és székletürítési folyamatot.

A Cauda equina szindróma a gerinc alsó részének idegrendszeri rendellenessége. Vagyis a gerincvelőben az ideggyökerek kettéágazása van. Ugyanakkor, ha az idegvégződések tapintása során egy személy fájdalmat tapasztal, akkor a művelet nem kerülhető el.

Megjegyzi, hogy az osteochondrosis műtéti beavatkozása két lépésben történik. Először a szakemberek megszüntetik a fájdalmat okozó okot, majd a gerincoszlop stabilizálásának módszereit alkalmazzák. Ha beszélnek orvosi nyelven, akkor a dekompressziós és stabilizáló műtétet egyszerre hajtják végre. A sebészeti kezelés módszertana eltérő lehet. A konkrét módszer kiválasztása csak a betegség lefolyásának egyedi esetétől, és főként a sebész választásától függ.