Derékfájás - típusok, okok, tünetek, kezelés

A statisztikák szerint a hátfájás meglehetősen gyakori. Ezt megerősíti az a tény, hogy a lakosság körülbelül 80% -ának legalább egyszer életében kellemetlen érzései voltak az öv zónájában. Az is ismert, hogy számos betegség egyik vezető tünete az ágyéki fájdalom. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a gerinc ezen területén jelentkező kényelmetlenség egyfajta emberi megtorlás az egyenes járásért.

fájdalom az ágyéki régióban

Míg az ágyéki régióban a fájdalom többnyire nem erős vagy időszakos, hanem időszakosan jelentkezik, az emberek nem hajlandók fontosságot tulajdonítani ennek és orvoshoz menni. Ennek eredményeként általában megnövekszik a kellemetlen érzések száma és krónikus jellegűek. A szakemberrel való találkozáskor kiderül, hogy a kellemetlen érzés oka egy súlyos betegség volt, amely sebészeti kezelést igényel.

Általában az akut derékfájás végül állandósul. A neurológusok szerint a gyógyulást követő egy éven belül a betegek 40%-ánál fordul elő visszaesés, hosszú távon pedig a betegek 85%-ánál jelentkezik a kellemetlen érzés.

A derékfájás típusai

Egyes embereknél a derékproblémák annyira megszokottá válnak, hogy nem veszik észre őket. Általánosságban elmondható, hogy a hát alsó részén jelentkező kellemetlen érzés egy személynél egyszer észlelhető, ezután soha nem fordul elő.

És folyamatosan visszatérhetnek, hihetetlen szenvedést okozva. De még az orvos látogatása előtt a fájdalmas szindróma tünetei és lokalizációja alapján meg lehet határozni, hogy milyen betegséget okoz.

A derékfájásnak öt típusa van:

 • helyi;
 • tükröződik;
 • tükrözött spondylogen (kóros);
 • radikuláris;
 • izomgörcs okozza.

Helyi és utalt derékfájás

A fájdalom szindróma helyi lokalizációja az érzékeny idegvégződések irritációja vagy összenyomódása következtében következik be. Töréseket, szakadásokat vagy érzékeny rostok feszülését váltja ki. A helyi jellegű kellemetlen érzések, amelyek nem változtatják meg erejüket a test helyzetének megváltozásakor, gerincdaganat vagy fertőzés jelenlétére utalnak.

A hát alsó részén érezhető visszavert fájdalom forrása a hasüreg vagy a kis medence szerveinek problémája lehet. Nagyon gyakran, de nem mindig, a fájdalom a hát alsó részén kívül a hasban, a kismedencében is lokalizálódik. Amikor a gerinc mozog, a kellemetlen érzés nem növekszik, de nincs különösebb megkönnyebbülés sem.

A felső ágyéki gerinc sérülése esetén a spondilogén eredetű fájdalom a hát alsó részén, a lágyéki zónában vagy a comb elülső részén érezhető. Amikor a patológia az alsó ágyéki régiót érinti, általában a fenékben, a comb hátsó részén, ritka esetekben a vádliban vagy a lábfejben jelentkezik kellemetlen érzés.

Éles és görcsös fájdalom

A radikuláris eredetű alsó gerincoszlop klasszikus diszkomfortját általában a megnyilvánulás súlyossága és a lábra való terjedése jellemzi.

A köhögés során fellépő hátfájás gyakran köhögést, tüsszögést vagy más feszültséget okoz a hasi izmok szöveteiben. Ez az érintett gyökér vagy ideg feszültsége miatt következik be a test bizonyos pozíciójában vagy mozgásában.

Tehát az ülés során a hátfájás az ülőideg feszültsége miatt következik be (reagálnak az L5 és S1 gyökerek), amelyek a comb hátsó részén haladnak el. Maguk az érzések természete általában nem teszi lehetővé a radikuláris fájdalom és a nem radikuláris fájdalom megkülönböztetését. Általában nem világos, hogy mi okozza az izomgörcsök okozta kényelmetlenséget. Fájdalom jelentkezik a gerinc különböző betegségeivel. Görcs esetén a gerinc görbül, a hát mély izmai megfeszülnek, tompa fájdalom lép fel.

Gyakran kellemetlen érzés a hát alsó részén jelenik meg a gerinc patológiájában. Egyes esetekben károsíthatja a vesét, a hasnyálmirigyet és az ágyéki izmok szöveteit. A fájdalom okát általában neurológus határozza meg. Szükség esetén terapeuta és ortopéd is bevonásra kerül.

A hátfájás gyakori okai

Az orvosok azt javasolják, hogy figyeljenek oda a hát alsó részén jelentkező kellemetlen érzésre, elsősorban azért, mert ez számos súlyos betegség egyik tünete lehet. Az ágyéki szindróma megnyilvánulásának jellege tisztán az azt okozó okoktól függ. Csak szakember tudja meghatározni a fájdalom „forrását", valamint azt, hogy milyen betegség okozhatott kényelmetlenséget az ágyéki régióban.

A tartós derékfájás okai:

 • kolelitiasis;
 • hasnyálmirigy-gyulladás;
 • prosztatagyulladás;
 • a kismedencei szervek gyulladásos betegségei;
 • a kismedencei szervek jó- és rosszindulatú daganatai;
 • gyomor- és nyombélfekély;
 • aorta aneurizma;
 • vesekő vagy húgyúti fertőzések.

A gerincvel és a hátizmokkal kapcsolatos fájdalom okai

Az orvostudományban a gerinc számos meglehetősen ritka patológiája ismert, amelyek lumbális szindrómát okozhatnak. Az ilyen betegségek közül kiemelkedik a spondylitis ankylopoetica, amikor a gerinc ízületei begyulladnak. Ezenkívül a gerinc fájdalma az ágyéki régióban bakteriális fertőzést, osteomyelitist okozhat.

Az esetek 90%-ában az ágyéki szindrómát a gerinc és a hátizmok szöveteinek különböző problémái okozzák. Ebben a tekintetben a fájdalom leggyakoribb okai a következők:

 • a gerincoszlop degeneratív-dystrophiás betegségei (osteochondrosis, deformáló spondylosis, progresszív osteoarthritis, porckorongsérv);
 • az ágyéki izmok súlyos túlterhelése;
 • a gerinc összetett törései - traumás vagy kompressziós.

Ebben az oklistában külön szerepel a pszichoszomatika - a hátfájást az orvostudomány ezen iránya szerint pszichológiai problémák okozzák. Például a valódi cél megtalálásának képtelensége, túl nagy teher (beteg hozzátartozó, kisgyermek gondozása, családi problémák stb. ). Ebben az esetben az önmagadon végzett munka segít.

Provokáló tényezők

Jelentős számú gerincbántalma és az ideggyökerek károsodása esetén a hát alsó részének kellemetlen érzése figyelhető meg.

Ezek a betegségek azonban meglehetősen hosszú ideig előfordulhatnak megnyilvánulások nélkül. Csak bizonyos tényezők hatására éreztetik magukat. Ezért nemcsak a kellemetlen érzéseket, hanem a fő betegséget is meg kell szüntetni.

A hátfájás kialakulásához hozzájáruló tényezők:

 • a súlyemelés szabályainak ismerete;
 • elégtelen fizikai aktivitás;
 • hormonális egyensúlyhiány;
 • kényelmetlen bútorok (szék, fotel stb. ) használata;
 • rossz testtartás.

A hipotermia, a légköri nyomás változása és a mágneses viharok szintén fájdalmat okozhatnak a hát alsó részén. Mindenesetre fellép a gerincvelő érzékeny ideggyökereinek irritációja. A kalcium sók kóros lerakódása miatt is megfigyelhető. A csigolyasérvek, kitüremkedések (a csigolyaközi porckorongok kiemelkedései) is okozhatnak fájdalmat a farkcsontban és a hát alsó részén.

Alsó hátfájás: tünetek

Minden betegségnek megvannak a maga tünetei, de az ágyéki szindrómánál a tünetek attól függően jelentkeznek, hogy milyen okok okoztak kényelmetlenséget a hát alsó részén. Például éles kellemetlen érzés lehet a vesekólika eredménye. Ebben az esetben egy személy nem fogja tudni megtalálni a test olyan helyzetét, amely lehetővé tenné számára, hogy elviselje a kényelmetlenséget.

A derék és az ágyék fájdalma néha a vesemedencéből az ureterbe történő kavics mozgását tükrözi. Amikor az ötödik csigolya elmozdul, súlyos gyengeséggel járó fájdalom nemcsak az ágyéki régióban, hanem a csípőben és a lábakban is érezhető.

Nehezen mozog az ember, mivel a szindróma csak fokozódik és elviselhetetlenné válik. Magát a betegséget spondylolisthesisnek nevezik.

A középkorú nők gyakran tapasztalnak hátfájást alvás után, valamint reggeli gyengeséget. Ezenkívül a gerincoszlop inaktivitása és kellemetlen érzései vannak rajta. Az ilyen tünetek a fibrositisre jellemzőek. A betegség kezdetén a derékfájás mozgás közben meglehetősen erőssé válik, mivel a rostos kötőszövet begyulladt állapotban nagyon érzékeny az emberi test mozgására.

Az ágyéki szindróma különös figyelmet érdemel, figyelembe véve a test oldalait:

 • a jobb ágyéki régió fájdalma a nemi szervek problémáinak jele, valamint a jobb vese, a hasfal, a belek vagy a vakbél folyamatának (vakbélgyulladás) patológiájára utal;
 • Az ágyéki régió bal oldalán fellépő kellemetlen érzés a reproduktív rendszer betegségeinek, az ureterrel, a bal vesével, a sérvvel, a belekkel és a hasfallal kapcsolatos problémákra utal.

Alsó hátfájás kezelése

Előfordul, hogy megfázás esetén a hát alsó részének fájdalma, valamint egyéb okok miatt olyan erős, hogy terápia nélkül lehetetlen. Függetlenül attól, hogy mi okozta a támadást, az első napokban ajánlatos ágyban maradni. Ha a gerinc alsó részén jelentkező kényelmetlenséget ficam okozza, akkor egy melegítőpárna vagy egy meleg fürdő segít a közérzet javításában. Súlyos károsodás esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

Konzervatív terápia

Az irritáló kenőcsök, valamint a mustártapasz vagy a paprikatapasz segítenek az ágyéki zóna helyi felmelegítésében a legfájdalmasabb területen.

Megkönnyebbülést fog hozni, és meleg gyapjúsálba csomagolni, elektromos fűtőbetétet, zsák melegített homokot, piócákat felhelyezni. A myositisben a forró borogatások jól segítenek.

Attól függően, hogy milyen párhuzamos tüneteket észlelünk, a hátfájás elektrotechnikai eljárásokkal enyhíthető: diadinamikus áramok, transzkután elektroanalgézia, szinuszosan modulált áramok, elektroforézis novokainnal és mások. A reflexológia (akupunktúra, kauterizálás, elektroakupunktúra, lézerterápia), beleértve a novokain blokádokat is, szintén segít a kényelmetlenség enyhítésében.

A csigolyaközi lemezek elmozdulása által kiváltott isiász esetén vontatási terápiát írnak elő - a testet egy ágyon vagy víz alatt nyújtják. Hasonló eljárásokat végeznek kórházi körülmények között. A balneoterápiát is hatékonynak ismerik el. Ezek a radon, szulfid, klorid, nátrium, terpentin, jód-bróm fürdők, alacsony hőmérsékletű iszapos alkalmazások, naftalán.

Az ágyéki szindrómában kellően hatékonyak a gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel való dörzsölés. Csillapíthatja a fájdalmat és öntözi a beteg területet etil-kloriddal.

Megelőzés

Az ágyéki szindróma megszüntetésében és rohamainak megelőzésében nem kis jelentősége van a külső támasztórendszerek - ortézisek - viselésének.

Az orvos döntése szerint ez lehet fűző, félfűző, tartásjavító, vagy fekvőtámasz (speciális fűző, amely kiküszöböli a dőlést), kötés. Néha övek ajánlottak: fűző, radikulitisz elleni, rugalmas és mások.

Csak egy univerzális gyógymód segít enyhíteni a hátfájást az ülés után, és megakadályozza az ágyéki szindróma kialakulását - fizioterápiás gyakorlatok (vagy jóga - egészségjavító gyakorlatok). Ülés közben is fontos figyelni a testtartását, és a hát ágyéki régiójának zsibbadása idején könnyű gyakorlatokat végezni. A masszázs sokat segít. Enyhíti az izomgörcsöt és megfelelő tónusba hozza az izmokat.

Általában a hátfájásnak többféle oka lehet. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket, és időben menjen a klinikára. A profilaxis meghosszabbítja a kezelés elért hatását. Ezért ne hordjon nehéz súlyokat, és teljes mértékben tartsa be az orvos ajánlásait. Akkor talán soha többé nem jelentkezik az ágyéki régió fájdalma.